sida

Angående vargarna – Smålänningen den 3 oktober

Svar till Robin Larsson 30.9

Ett par saker kan vara värt att svara på i Larssons insändare.

Anledningen till att fjällräven ökar, trots avsaknad av varg där beror på ett par olika saker. Vargens existens är naturligtvis inte det enda som påverkar fjällräven. Att den ökat nu beror på att det varit gott om lämlar senaste åren och att det konstant drivs stödutfodringar. En så liten stam som de består av så är varje frånvaro av tillgång till föda märkbar, med andra ord påverkar även vargens frånvaro.

Vidare påstår Larsson att ingen svensk blev dödad av lejon i Sverige under perioden ”1821-1980-talet”, som motargument för att ingen svensk blivit dödad av varg. Hur märkligt det än kan låta, så blev minst en människa dödad av lejon i Sverige, 1982 i Kolmården (samt ytterligare några svenska turister utomlands).

Kostnaderna används ofta som argument för att vargen är för dyr. Den samlade rovdjurspolitiken kostar ca 150 miljoner per år enligt Naturvårdsverket.

Beroende på vilken källa man hittar, så kostar älgolyckorna ca 80 000 per olycka för samhället och det sker närmare 5 000 olyckor per år, enligt Svenska Djurskyddsföreningen och Vägverket anger kostnaden till ca 1 miljard på annat ställe. Lägg till det skador på skog upp till 1,5 miljarder, enligt Skogsstyrelsen, som främst älgen orsakar.

Frågan är varför Larsson inte undrar vem som ska bekosta älgens framfart i det moderna samhället, likaväl som han undrar vem som ska bekosta vargens, när älgens är så mycket högre?

Själv har jag få fördomar om jägare, utan konstaterar att de är som folk är mest: Olika. Min släkt har haft jägare och min sambos släkt har flera och själv kommer jag att följa med ut under älgjakten och jag har inget emot att hjälpa till med stödutfodring, där det behövs. Jag kan konstatera att det finns ett antal jägare som är positiva till vargen, men någonstans kidnappas så hårt av de som är mot vargen, att de försvinner i debatten och i bästa fall syns som anonyma insändare.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult

Kopiera länk