sida

Vänsterpartiet vill satsa på samhällets mjuka områden

Svar till Wiesel/Swalander, Moderaterna 13.5:

Vänsterpartiet vill satsa på samhällets mjuka områden, som berör människor mest direkt. Dit når man aldrig med jobbskattavdrag, som främst gynnar de med högst lön.

Moderaterna Ann-Charlotte Wiesel och Ingemar Swalander svarar att staten vet bäst enligt Vänsterpartiet. Det får mig att undra om de inte alls läste min tidigare insändare och väl känd statistik, som visar att bara 6% av befolkningen vill ha lägre skatter?

Jag är övertygad om att statistiken stämmer och att en majoritet föredrar trygghet och ett välfungerande samhälle, med skolor, vård och omsorg som har tillräckligt med anställda och så få arbetslösa som möjligt framför några hundralappar extra.

Det märkliga i sammanhanget är att Swalander själv, som aktiv i landstinget för moderaterna, flera gånger har varit med om att höja skatterna själv, för att kompensera de effekter som bl a jobbskatteavdraget ger, i form av för låga statsbidrag till landstingets sjukvård. Med andra ord tycker Swalander att landstinget vet bättre än vad befolkningen vill…

Om det inte är för lite resurser som är problemet med skolan av idag, så är ju Swalander och Wiesel själva skyldiga svaret varför moderaterna och alliansen misslyckats på ännu ett område, men tyvärr verkar de inte vilja berätta om det…

En sak vet jag, och det är att skattesänkningarna har i första hand gått till de med bäst förutsättning att betala skatter. Den som är utan arbete eller sjuk idag betalar 33% i skatt. Den med jobb betalar idag lägre än jag visste i min tidigare insändare, bara 23% Det trots att ersättningarna från social- och arbetslöshetsförsäkringar idag är svårare att nå och är lägre i pengar räknat.

Jag rekommenderar båda skribenterna att se Vetenskapens Världs senaste program, ”Klyftan”, som finns på SVT-play. Den visar tydligt hur även den ekonomiska vetenskapen idag kritiserar den politik som moderaterna för, som gett Sverige de snabbast ökande inkomstklyftorna i Europa.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult

Kopiera länk