sida

Förbättrad vård till diabetiker kommer

Svar till ”En sur smålänning som kanske åker till Skåne istället” 24.2:

Vänsterpartiet i Region Kronoberg drev inför valet att diabetespatienterna i Kronoberg skulle få tillgång till CGM-mätare, som Libre ska vara en variant av. Det har även lämnats in ett medborgarförslag om det, ungefär samtidigt som vi började pusha för ett vettigare vardagsliv för diabetiker efter valet.

Det svaret jag har fått när jag har frågat ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden om när det ska införas, är att det är på gång, men att man först prioriterar barn och unga, även om enskilda läkare kan göra andra separata bedömningar för de vuxna patienterna de tycker är i behov av mätarna.

Jag kommer att se till att påminna om detta, även om budgeten som röstades igenom blev den snålare budgeten som Alliansen och Sd stödde, eftersom jag har förstått hur mycket lättare och säkrare livet blir för en diabetiker.

Jag har verkligen full förståelse för den som väljer att söka vård i Region Skåne istället, även om det absurt nog blir så att Region Kronoberg får betala för den, när det gäller bra vård som inte finns här till fullo än.

Det är sällan jag uppmanar folk till att inte söka vård i Kronoberg, eftersom den är bra i de flesta fall. Men här kanske så många diabetiker som möjligt aktivt välja att vända sig till Skåne och tala om för politikerna i alla partier att de gör det, för att få fram en snabbare förändring, eftersom det annars blir dyrare i det långa loppet.

Jerker Nilsson,
ledamot Regionfullmäktige
Vänsterpartiet

Kopiera länk