Framtidskommissionen

Framtidskommissionen för Vänsterpartiet

Jerker har ordet:
Jag var ju på Årskonferensen för Vänsterpartiet Kronoberg igår och naturligtvis diskuterades framtiden för Vänsterpartiet.

Idag kan vi läsa om Ida Gabrielsson i Svenska Dagbladet, som är ordförande i Framtidskommissionen, som arbetar med Vänsterpartiets framtid.

Hon nämner många ett antal saker, inte minst som  nämns iFramtidskommissionens blogg och Flamman, att prioritera utåtriktade saker, något jag var inne på igår verkar vara nödvändigt. Syns man inte och på ställen där man märks, så finns man inte.

Jag ser fram mot Framtidskommissionens slutrapport, som ska komma i maj och vad det kommer att innehålla.

Jag personligen tror att hon har flera poänger i att man också måste bredda vad för utåtriktade verksamheter man sysslar med och de sakerna man gjorde förr kanske inte är de man ska lägga störst kraft på idag.

En av farhågorna jag personligen känner är att jag vet att många ideella organisationer, inte bara Vänsterpartiet eller politiska partier generellt, har svårt att hitta människor med tid och möjlighet att vara aktiva som det är nu, och jag är inte säker på att det blir lättare, beroende på hur arbetet förändras och på om det blir något som riskerar att ta ännu längre tid från ett politiskt arbete som för många kan stjäla rätt mycket tid.

Sen går det att diskutera om det verkligen är rätt att ett partis medlemmar ska göra de saker som samhället inte riktigt klarar av att genomföra?

Exempelvis så ställer jag mig, om jag nu förstår det rätt, tveksam till om Vänsterpartiet ska stå för läxhjälp. Det vore betydligt bättre att satsa på att skolorna har möjlighet att ge läxhjälp till barn som har svårt i ämnen där föräldrarna har bristande möjligheter att ge hjälp.

Rossana Dinamarca från Vänsterpartiet skrev i oktober förra året en debattartikel i Göteborgsposten, om att Införa läxhjälp i skolan, något jag tror vore betydligt bättre att göra. Det blir märkligt om Vänsterpartiet ska stjäla det som borde vara en anställning för någon istället.

Kan friskolor ha den typen av hjälp borde det naturligtvis kunna gå att få även hos kommunala. Även om jag, och de flesta vänsterpartister, är tveksamma eller till och med emot, friskolor, så finns det ingen anledning att inte lära sig av de saker de trots allt verkar vara bättre på.

Framtidskommissionen kommer till Växjö 20 mars, och jag hade tänkt åka dit. Jag hoppas det blir fler än jag som åker dit för att påverka och få reda på vad de har kommit fram till.

Jerker Nilsson

Kopiera länk