Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige 28 mars 2011

Jerker skriver om det senaste fullmäktige som han, Lisa och Predrag, var på. Han kommer inte att glömma det på lång tid på grund av de mycket märkliga argumenten som Sverigedemokraterna använde sig av.

Argumenterar man enbart för egen vinnings skull så är det knappast sina väljares bästa man har för ögonen.

Det började med en timmes lång föredragning om regionfrågan av Roland Gustbee, där han rapporterade både om hur långt man kommit, att det var rätt bråttom att bestämma sig så att regeringen inte bestämmer åt oss, samt partiernas olika ståndpunkter.

Sen fortsatte fullmäktige med några enkla frågor från oppositionen om simbassängens ombyggnad, skolskjutsar och färdtjänst och till sist en fråga om inte de styrande i kommunen är rädda för att få höjda kostnader om de låter den kommande friskolan hyra in sig i den gamla Blohméskolan ett år innan deras egna lokaler är klara.

Det sistnämnda bemötte kommunalrådet från centern med att det vore dumt att inte hyra ut en lokal som står tom för att få in pengar.

I princip kan jag hålla med om det, men nackdelen är att det i gengäld blir pengar som försvinner från den kommunala skolan, via skolpengen, samtidigt som du står kvar med dina egna lokaler och kanske framförallt personalen, som inte går att säga upp på hur kort tid som helst. Personalkostnaderna är som de flesta vet en hög kostnad.

Nästa sak att avhandla var kommunens Vindkraftsplan, som till sist antogs. (Vindkraftplanen för vår kommun går att läsa här).

Nu är jag väl medveten om att vindkraften är omdiskuterad, både nationellt och i vår kommun. Tyvärr tycker jag att många verkar missa den insikten som ett antal människor insett, att vi måste ha flera olika sorters energikällor, både för att kunna bryta med oljeberoendet och för att inte dra på oss mer problem med dagens kärnkraft, där vindkraft är en energikälla bland flera olika.

Oavsett vad så är energi viktigt och vi alla förstör så mycket energi att det inte finns någon anledning att inte bidra själva också, vilket i sig kan skapa jobb och en bättre miljö. (Läs gärna DN:s skola om vindkraft)

Här någonstans började fullmäktige åka iväg så långt ut i retoriska snårigheter att det blir svårt att glömma…

De enda som egentligen var emot vindkraftplanen var sd, som reserverade sig mot den och vars ena närvarande medlem argumenterade på ett mycket märkligt sätt.

Det handlade hela tiden om hans gård som hade stora ledningar som gick över och förstörde för honom och om att han kanske vill bygga stugbyar på sin mark för sina barn och deras framtid.

Inte vet jag hur andra politiker är, men det är sällan man hör någon som argumenterar så egoistiskt och ensidigt för egen vinnings skull.

Nästa fråga var om att kommunen ska skriva avtal med migrationsverket om fyra ensamkommande flyktingbarn, som till en början ska placeras i Markaryd, eftersom ansökan görs gemensamt med dem.

Inte oväntat så blev det en stor debatt där och ett antal mycket märkliga argument från sd:s representant.

Märkligt nog så argumenterade en av sd:arna för att alla ska behandlas lika, men det verkade däremot inte gälla invandrare och att det är ett problem att avgöra vilka som är “seriösa flyktingar”. Det är naturligtvis migrationsverkets uppgift att avgöra vilka som är det och inte kommunens sak att göra…

De mest horribla kommentarerna och jämförelserna kom den andra gången sd:s representant var uppe. Först konstaterade han att det gärna fick komma invandrare hit “bara de skötte sig och dansade kring midsommarstången” och sen drog han en parallell till de svenska ungdomar som åker till Norge för att arbeta under dåliga förhållanden och hur synd det var om dem.

Dansa kring midsommarstången? Det verkar som sd-politikern inte har koll på våra egna traditioner, då det främst är mindre barn som dansar kring midsommarstången. Jag har inte gjort det sen jag var 6-7 år och jag utgår från att jag borde slängas ut också.

Jag åker hellre till halvdana förhållanden i Norge, än att behöva fly från ett land i krig som kan betyda min död om jag inte åker därifrån snabbt.

(Predrag har ordet)

Vänsterpartiet lade en motion för rätt exakt två år sen om att Älmhult skulle ta emot ensamkommande flyktingbarn. Även om det tog tid så är jag väldigt glad att det på lite sikt, om än indirekt, faktiskt blev så att motionen gick igenom.
Det hade varit bättre om det varit fler barn än fyra, men det är åtminstone ett fall framåt i den här frågan.

Jerker Nilsson

Kopiera länk