insändare

Insändare i Smålänningen

Jerker hade den 18 april en insändare och svar på en krönika av Eskil Erlandsson i tidningen Smålänningen den 13 april. Den handlade om hur regeringen, via Erlandssons agerande, låter oss få ett undantag för EU-reglerna över dioxinförgiftad fisk.
Det går att läsa mer om det härhär och här.

Erlandsson struntar i barnens hälsa

Det är minst sagt oerhört märkligt att se en minister försvara och få igenom ett undantag från EU:s regler kring dioxin i fisk. Den fisken anses vara så skadligt att “kvinnor i fertil ålder” och barn inte bör äta det mer än högst ett par gånger per år, även enligt Erlandsson själv.

Drygt 1000 personer arbetar med fiske idag och omsätter 0.03% av BNP och det anses vara viktigare att behålla än att måna om befolkningens hälsa. Det är svårt att se att det kan utvecklas som Erlandsson påstår, eftersom det råder exportförbud på fisken ifråga, på grund av hälsoskäl.

Dioxin är ett gift som lagras i fett, vilket gör fet fisk betydligt farligare. Det gör också att det lagras i människors kroppar och framkallar cancer, hudsjukdomar och nedsatt fertilitet.

Kontentan blir att det tycks som att regeringens åsikt är att våra höns är viktigare än våra kvinnor och barn, för hönsen får vi inte mata med östersjölax på grund av dioxinet…

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult

Kopiera länk