JonasSjöstedt

Grattis Vänsterpartiet och Grattis Jonas – Partiledarval i det mest demokratiska partiet

Jonas Sjöstedt är valberedningens förslag till Vänsterpartiets nya partiledare, han är också Älmhults förstahandsval, även om vi i första hand vill ha delat ledarskap tillsammans med Ulla Andersson.

Här är Jerker Nilssons syn på förslaget.

I ett land där skattsänkningarna är en affärsidé behöver vi absolut en bättre framtid.

En liten bit mot det har vi gått nu genom att Vänsterpartiets valberedning nu väljer att föra fram Jonas Sjöstedt som sin kandidat till partiledarposten.

Jag önskar däremot att de haft lite mer mod och även valt att gå för ett delat partiledarskap. Jag tror det på många sätt hade varit ett ännu bättre val, där den huvudsakliga anledningen varit att man hade kunnat synas mer, inte minst i lokalmedia, som mer än gärna alltid tar upp partiledarbesök i det område de bevakar.

Med två partiledare så får du mer möjlighet att sprida bevakningen, som vad man än tycker sker betydligt mer mot partiledarna än övriga medlemmar i partiet eller riksdagen.

Mina motiv för att vilja ha Jonas Sjöstedt och delat partiledarskap med Ulla Andersson har jag redovisat i min rapport från Vänsterpartiets Kommun- och landstingsdagar, och där ni också kan se intervjuer med de olika partiledarkamraterna.

Jag tycker det hedrar Hans Linde som nu avsäger sig sitt intresse för partiledarposten, vilket gör att kongressen inte kan besluta att han ska bli partiledare. Det gör också att det blir lite mindre turbulent.

Mitt ideal i den här frågan vore om även Rossana Dinamarca gjorde det samma och att Ulla Andersson sa att hon kvarstår om det blir beslut om delat partiledarskap med henne.

Men det är min personliga åsikt. Det bästa av allt är ändå någonstans, att det mest demokratikritiserade partiet, möjligen efter Sd, i form av Vänsterpartiet har den mest demokratiska processen för att få fram sin partiledarkandidat.

Valberedningen har sagt sitt. Men de som har det slutgiltiga avgörandet är de hundratals representanter för alla distrikten för Vänsterpartiet som kommer att åka på partikongressen i början på januari. Därför är det inte avgjort än, även om många påstår att kongressen inte gått emot valberedningen i den här frågan förut.

Det är med andra ord fler som vara med och bestämma om partiledarskapet än i alla de övriga riksdagspartierna i landet, vilket gör Vänsterpartiet mer demokratiskt.

Jag vet att Jonas Sjöstedt har kritiserats av flera som tycker att ett feministiskt parti behöver en kvinnlig partiledare. Men om en av de största feministerna och bästa politikerna överhuvudtaget i partiet, Eva-Britt Svensson, säger följande om honom så borde det i mina ögon vara ett självklart val, om det inte blir delat partiledarskap. Ensam man kan leda partiet:

Det viktigaste för Vänsterpartiet är att vinna väljare. Därför bör Jonas Sjöstedt bli ledare i ensamt majestät, anser Eva-Britt Svensson, tidigare EU-parlamentariker, som därmed ger Alice Åström mothugg….
– Jag kommer som kongressombud att stödja Jonas Sjöstedt. Det är inte så att jag gör det trots att jag är feminist, utan just för att jag är stark feminist, säger Eva-Britt Svensson.
– Jag är trött på att den feministiska politiken inte har inflytande. För mig är det viktigt att Vänsterpartiet växer bland väljarna, så att vi får genomslag för en feministisk politik. Den förmågan har Jonas, fortsätter hon.Eva-Britt Svensson (V)
Enligt Eva-Britt Svensson är det ”självklart” viktigt att även kvinnor är makthavare, och har ledande positioner.
– Men man får tänka till. Jag vill se en praktisk feminism i politiken, det viktiga är vad som händer i kvinnors vardag. Då måste vi ha trovärdighet, så att vi kan få väljarstöd. Den trovärdigheten kan, i ett feministparti, både en man och en kvinna förmedla.
Jonas Sjöstedt och Eva-Britt Svensson har suttit i EU-parlamentet tillsammans, och hon vill nu se sin forna parhäst som ensam ledare för Vänsterpartiet.
– Mycket av debatten fokuseras på partiledaren. Man glömmer att vi är ett demokratiskt parti, där medlemmar, distriktsorganisationer, partistyrelse och verkställande utskott tillsammans formar politiken.
Eva-Britt Svensson poängterar också att partiet har fyra ”väldigt bra” kandidater till ordförandeposten.
– Och vi har en fantasiskt öppen process.

Jag avslutar med ett citat från Jonas Sjöstedt, som mycket konkret förklarar i Flamman varför han är ett av mina två förstahandsval, utöver att han, precis som Ulla Andersson, är människor som haft vanliga riktiga arbeten och vet hur det är:

“På frågan om vad som blir den största skillnaden mot förut om han blir vald till partiledare säger Jonas Sjöstedt att han vill stå för ett ledarskap där många företrädare för partiet syns och tar plats.

– Jag hoppas att jag kan slå an en ton i partiet där vi lägger fram egna konkreta förslag och blir mindre av nej-parti. Jag hoppas också att vi kan utmana Miljöpartiet som det bästa klimatpartiet, säger han till Flamman.

På vilket sätt har Vänsterpartiet varit ett nej-parti?

– Tittar man på våra pressmeddelanden som skickas ut så börjar de ofta med ett nej eller att stoppa något. Bakom varje nej finns eget förslag om något bättre, jag tycker det är vad vi ska fokusera på.”

media svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn hd hd gp gp dag dag hd smp

Kopiera länk