Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Älmhult 27 augusti 2012

Tidigare idag postades anförandena jag höll inför omröstningen om våra två motioner vid måndagens kommunfullmäktige i Älmhult:

Anförande inför omröstningen för vår motion, Motion om verklig valfrihet.

samt

Anförande inför omröstningen av Motion om elljusspår i Liatorp.

Det var på många sätt en intressant diskussion som uppstod, som blev oerhört tydlig för den som var där.

Det mest tydliga av allt är att allianspartierna enbart är intresserade av att inte höja skatten. Kosta vad det kostar vill.

Flera gånger hänvisade man till att man inte kan satsa pengar hur som helst och att man måste ta ansvar för kostnaderna, vilket de tycker att de gör.

Men frågan är om de tar ansvar för konsekvenserna av allt som inte utförs för de skattepengar de inte får in när de hela tiden envisas med att ha länets lägsta skattesats?

Med rätt enkla medel och till relativt låga kostnader, kostnader som dessutom har goda möjligheter att betala sig i längden, så väljer man att avslå våra motioner.

Trots att de har goda möjligheter att öka folkhälsan, få människor att må bättre både fysiskt och mentalt samt kan få fler människor att vilja flytta till kommunen, och även till de mindre orterna som idag har svårt att dra inflyttare.

Märkligast var ändå de irriterade kommentarerna som kommunfullmäktiges ordförande, Elisabeth Peltola, lät undslippa sig om att de tog ansvar och att vi bara lovade och lovade ökade kostnader.

För det första är det inga problem att lova mer saker, eftersom Vänsterpartiet Älmhult alltid får sina motioner avslagna. Pengarna vi har velat använda innan är med andra ord fortfarande oanvända.

För det andra tycker jag inte det är ett dyft bättre att Centerpartiet innan valet lovar mängder av saker, som jag nämner och länkar till i Anförande inför omröstningen av Motion om elljusspår i Liatorp. Man späder på politikerföraktet om att man lovar så mycket innan valet, som man sen aldrig nämner igen.

Hennes svar var att jag späder på politikerföraktet själv. Det må vara hänt, men varför ska man skjuta budbäraren, som lyfter fram deras löften? Det är knappast tidningen som skriver om ett inbrott som är skyldig till inbrottet. Inte mer än vad den är som lyfter fram andra partiers svikna löften.

Hur många saker hittar älmhultsbor bland centerns alla löften i sitt partimanifest, som man ens hört talas om efter valet? Motionsspåren i Liatorp har de inte offentligt framfört på något sätt att de ska prioriteras på något sätt.

Då tycker jag ändå att just motionsspår egentligen är en relativt liten sak. Läser man gårdagens reportage i Smålandsposten om hur vissa lärare väljer att sluta som lärare på grund av att man konstant väljer att sträva efter att ha länets lägsta skatt, så blir man rädd över hur lite omsorg de styrande i kommunen ger barn och unga.

Jag, som är ersättare i utbildningsnämnden, är en av de politiker som har varit ute i ett antal skolor i samband med nämndssammanträdena när vi “förväntas” göra det.

De allra flesta gångerna har jag ändå valt att göra det på helt eget initativ, för att få höra så många röster som möjligt från så många skolor och förskolor som möjligt. Jag besöker gärna fler och vilken lärare eller skola som helst får gärna höra av sig.

Skolan Jennie har jobbat på har jag däremot inte varit på, men jag har träffat henne i samband med Allmänna Beredningens möte, där det är tydligt att hon varit en av alla bra lärare, som har slitit mer än de borde behövt göra.

Det som varit mest slående för min del är att de som jobbar inom skola och förskola är tillsammans med äldreomsorgens personal, den första yrkeskategori jag träffar som näst intill unisont säger att de måste ha fler kollegor för att klara jobbet. De ber inte om högre lön, som de flesta andra vill ha…

Att de inte får det beror enbart på att maxialliansens partier, inklusive miljöpartiet, har bestämt sig för att länets lägsta skatt är viktigare än länets bästa skola.

Jag är inte alls så säker på att maxialliansens politiker, som inkluderar miljöpartiet, är medvetna om problemen, trots att utbildningsnämndens ordförande hävdar annat.

Då hade man, om man har hjärta och hjärna, aldrig valt att skära ner så hårt inom skolan. Istället för att satsa på länets lägsta skatt.

Verklighet och budget att förhålla sig till? Verkligheten för det viktigaste vi har, barnen, har maxialliansens politiker i Älmhult visat att de inte alls förhåller sig till.

Vad det gäller budget så måste den självfallet läggas så att den är realistisk sett till vad som krävs för att få en fungerande skola och barn och lärare som mår bra.

Nu läggs den enbart efter att få hålla låg skatt. Kosta vad det kosta vill, även om det blir barn som drabbas.

Jerker Nilsson, ordförande

smp smp smp

Kopiera länk