1 Maj

1 maj 2015

1 maj är arbetarrörelsens främsta ”högtidsdag” och det har varit arbetarrörelsens dag i 125 år. Även om 8 timmars arbetsdag och rent mänskliga rättigheter, som det handlade om på den tiden, för de anställda är införda, så finns det fortfarande mycket att förändra till det bättre, för vanliga människor.

Det är också en dag då det är trevligt att få möta vanliga människor och diskutera vanliga saker över en fika. Även om vi i Älmhult inte samlar upp till 5 000 personer, som de största tågen gör i storstäderna, så blir det ändå en dag där både medlemmar och våra sympatisörer kan mötas lite mer avslappnat och umgås. Kom gärna du också nästa år!

IMG_5680IMG_5671

IMG_5677

Här kommer Lennart Värmbys sedvanliga och utmärkta tal, i skriftlig form.

Kamrater, mötesdeltagare, gott folk!
Det är med hopp i hjärtat och framtidstro vi manifesterar och firar än en gång denna den rödaste dagen i almanackan – arbetarrörelsens högtidsdag. En applåd för denna vår dag och för att vi samlats här!

Låt mig omedelbart här och nu ta upp två aktuella frågor, som engagerar många! Och som verkligen tål att tänka över.
Först. Tiggarna och tiggeriet. M vill förbjuda det organiserade tiggeriet. Som många redan påpekat så betyder det slutet för alla 90-konton. Rädda Barnen, Röda Korset, Frälsningsarmén och alla andra som mycket välorganiserat tigger. De måste omedelbart ställa undan insamlingsbössorna. De nya moderaterna är verkligen nytänkande!

Att fattigdomen kommit oss nära genom att några av alltför många fattiga i Bulgarien och Rumänien kommer hit och tigger, är egentligen bara att de blivit synliga. De finns oavsett om de är här eller där.
Ska vi förbjuda fattigdomen? Kan vi? Om så är anser jag att vi passar på att förbjuda kriget, förtrycket, nöden och eländet, ja – allt ont, som driver miljoner människor på flykt. Att vi förbjuder det klimat- och miljöhot som hotar att dränka många människors livsutrymme!
Medelhavet var ett hav att bada i, har blivit ett hav som dränker människor. En vallgrav – inte för att skydda oss mot kriget och fiender – utan för att förhindra förtvivlade människor på flykt undan kriget!
Det är dags för oss att vakna upp! Vi måste ta ansvar för denna vår enda planet. Det ansvaret stavas inte tiggeriförbud i lokala ordningsstadgan utan solidaritet, gott folk!

Om något ska skrivas i våra lagar och regler är det sådant som stoppar vårt hejdlösa utnyttjande och exploatering av vår jords ändliga resurser. Vi lever över jordens tillgångar. Tillgångar som dessutom fördelas mycket ojämnt!
När gruvbolaget Northland gick i konkurs var det ingen katastrof! Det var en god gärning och högre makter som stoppade en miljökatastrof. Man gråter i Pajala, men miljön mår bättre! Det borde vara en tankeställare. Vår framtid måste vara hållbar. Vi tål inte tillväxt till varje pris!

Vi ska ta itu med tiggeriet, klasskillnader och rovdrift och det gör vi bäst med det som är skillnaden mellan höger och vänster: DET ÄR SOLIDARITET!

Den andra frågan. NATO, JAS-planet och militärmakten. Det är dags att stoppa exporten av krigsmaterial typ JAS till diktaturer som Saudiarabien. Och notera att det inte tog många dagar så hade man värkt fram en politisk kompromiss om 10 miljarder mer till uniformerna för att bomba oss in i en framtid. Hotet mot mänskligheten och Sverige heter inte Putin och Ryssland. Det är miljö och klimat. De miljarder som så snabbt plockas fram för försvarsmakten behövs för skola, vård och omsorg. De behövs för investeringar inte i bomber och ubåtar utan i en infrastruktur som ger oss balans mellan människa och natur.
Häromkvällen hade jag förmånen att få lyssna till Thage G Pettersson, en av våra veteraner. Sverige ska fortsätta att vara alliansfria, det har jag Thage G Petterssons ord på! NEJ TILL NATO! Vi ska inte rusta för krig, utan oavbrutet arbeta för fred!

Framför er står alltså Lennart Värmby. Honom känner ni igen! Men något som inte syns utanpå är att denne Lennart nu är REGIONRÅD i Region Kronoberg. Valet gav oss en minimajoritet för oss rödgröna i Kronoberg. Vi har 30 mandat av 61. Det fattas ett futtigt mandat!
Men vi är klart större än Moderaternas högerallians. De fick bara 25 mandat.

Tungan på vågen är Sverigedemokraterna. Sex mandat men ingen sexig politik! Så länge de inte stöder högerpolitik är det lugnt!

Vi som vill något annat – vi är röda, vi är gröna och vi är fantastiskt sköna!
Dagens röda budskap är att VI VÄRNAR VÄLFÄRDEN – DEN ÄR INTE TILL SALU!

Vi vill leva och leva mer, leva bättre och leva längre! Vi accepterar inte att man stjäl vår trygghet och förstör den solidaritet som håller oss samman.

I vår framtid där får alla plats och där ingen, säger ingen, accepterar att girigheten får ta över och styra vår tillgång till skola, vård och omsorg! Vi värnar välfärden och vill att alla ska få färdas väl genom livet; från det nyfödda livet på BB till oss äldre – som är 65 PLUS, ja 75, ja 85, ja 95, 105 PLUS eller mer!

När de unga lär sig bokstav för bokstav, siffra för siffra och mer därtill – då är det en rättighet, som vi garanterar med gemensamma medel. Att kunna läsa, räkna och fördjupa sitt vetande öppnar en ny värld – nej, många världar och gör det möjligt att leva mer, leva bättre och leva längre!
Och vi många äldre som levat längre, har rätt att överleva! Vi har rätt till ett till rikt liv och till omvårdnad, när den dagen kommer!

Vi nådde inte ända fram i september förra året, men det gav oss en rödgrön minimajoritet i riksdagen.

Vi får hoppas som sagt att Sverigedemokraterna inte ger sitt stöd för en fortsatt högerpolitik. De sa i valrörelsen att de ville förbättra för pensionärerna, men röstade för alliansens budget i riksdagen!
Sedan börjar man anklaga Stefan Löfven för att bryta sina vallöften!
Gud bevare konung och fädernesland och ge oss en republik!

Det finns en minimajoritet i riksdagen S+V+MP, som lägger en budget. Den hade gett region Kronoberg 40 miljoner för att förbättra sjukvården med mer personal. Sedan röstar M+FP+C+KD med stöd av SD för en alliansbudget utan detta och mycket annat som kunnat ge en förnyelse av Sverige, Kronoberg och Älmhult!

Ni får ursäkta! Stefan Löfven, är statsminister och det är inte han som bryter vallöften. De som är de politiska förbrytarna är Alliansens partier. De räknar med SDs röster, som de sagt att de inte vill samverka med. Ge oss en rödgrön budget så ska vi förändra Sverige!

I år inleder vi en ny epok med den nya regionen Kronoberg.
Vänsterpartiet sa Småland ja – Skåne nej i förra årets val! Det gav oss nästan 10 000 röster och ledde till att den gigantiska Sydsvenska regionen stoppades! Tack alla ni som röstade rött och rätt! Det bidrog till den rödgröna rörans minimajoritet!

Vi sa också tillsammans med S och MP att vi INTE ville flytta vuxenpsykiatrin till centrallasarettet. Istället bygger vi nytt på Sigfridområdet. Vi införde i budgeten för i år ett utökat stöd för glasögon för alla unga upp till 19 år.
Vi har dragit igång en översyn över alla högkostnadsskydd och taxor och avgifter. Målet är att mormor ska inte betala dyrt!
Vi har alltså redan fått en hel del uträttat!

Och vi vill göra så mycket mer!
Då är det viktigt att utjämna de socialt baserade och orättvisa skillnaderna i hälsa och livslängd. Vi vill nu få en kartläggning och analys av dessa skillnader i Kronoberg och börja vi göra verkstad av detta. En viktig person i detta arbete är från Älmhult och heter Michael Öberg från MP, ordförande i Folkhälsoberedningen.

Vi föreslår en social investeringsfond. Sociala investeringsfonder är verktyg för att i tid förebygga de strukturer, de förhållanden som leder till att alltför många lever mindre, lever sämre, lever kortare!
Vår målsättning: Alla ska kunna leva mer, bättre och längre!

Det behövs en framtidsinriktning, som ser längre än en mandatperiod.
Ett arbete som med fördel kan kopplas till vårt Linnéuniversitet och IKEA/Kamprad-stiftelsen. Och som ordförande i FoU-beredningen lovar jag att det ska forskas som aldrig förr. Minst 10 Nobelpristagare inom 10 år!

Ett framåtsyftande arbete i en ny organisation med brett regionalt ansvar!

Ja, då börjar det likna något – kanske till och med en kapitalism med mänskligt ansikte???

Alla ni goda krafter på detta torg, alla ni med hjärtat till vänster och rött blod:

Verka för förnuft och förstånd, för kärlek och känsla!
Jag säger som jag alltid sagt 1 maj:
Utan sol ingen sommar – utan socialism inget Sverige!
Eller som Karl Bertil Jonsson säger på julafton: ta från de rika och ge till de fattiga!
Alla ska kunna leva mer, bättre och längre!
Och alla vill vi leva – för livet i Kronoberg – i södra Småland är väl värt att leva! Jag hoppas att vi syns här på Torget i Älmhult nästa år igen!

1 maj 2015 Älmhult – Lennart Värmby, regionråd (V)

SMP

Kopiera länk