sida

Vänsterpartiet är emot jobbskatteavdraget

Svar till Undrande Pensionär 14.1:

Jag delar helt signaturen ”Undrande Pensionär” och vederbörandes analys av hur orättvist jobbskatteavdraget slår mot pensionärer och är en skamlig skatt. Jag vill även lägga till att det slår lika orättvist mot arbetslösa och sjukskrivna som mot pensionärer. Jämför jag min egen skatt när jag jobbar så är den innan senaste jobbskatteavdraget på 25% och för min långtidssjukrivna hustru 33%

Däremot blir jag väldigt förvånad när du för fram att Sd skulle vara ett parti som bryr sig om pensionärer utifrån att du ser jobbskatteavdraget som negativt för pensionärer? Sd har så vitt jag vet varit positiv till alla jobbskatteavdrag. Sd är grunden till att regeringen får igenom även det sista och femte jobbskatteavdraget. Utan deras röst får inte regeringen en majoritet och kan inte genomföra det alls.

Överhuvudtaget så röstar Sd oftast med allianspartierna i riksdagen och så vitt jag vet även i kommunerna i Kronoberg samt i landstingsfullmäktige. Enligt Riksdagens utredningstjänst så röstade Sd till 90% på alliansens förslag i riksdagen under hösten, något som går att läsa om i bl a Dagens Nyheter 15/1. Den finns på nätet och närmaste bibliotek.

Det som förvånar mig mest är att ”Undrande Pensionär” helt har missat att Vänsterpartiet är det enda partiet som över hela sin politiska linje är emot jobbskatteavdraget. Det framkommer ofta i både riksmedia som tv och radio samt i våra lokala tidningar. Jag har själv skrivit flera insändare här i Smålänningen om det de senaste åren.

Alliansen har sen 2006 lagt 130 miljarder på sänkt skatt och statbidragen har bara ökat med 4,8 miljarder i fasta priser. De rikaste 10% i landet har fått 79 000 kr mer i plånboken samtidigt som de 10% med lägst inkomst har mindre pengar idag att röra sig med. Något Sd sällan eller aldrig har försökt rösta emot.

För mig och Vänsterpartiet är det självklart att de som har störst behov av stöd av samhället ska få det. Så är det inte idag.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult

Kopiera länk