sida

Vänsterpartiet vill ha allmän avgiftsfri screening av prostatacancer!

Vänsterpartiet tycker det är dags att låta män bli kallade till avgiftsfri kontroll av prostatacancer, den vanligaste cancerformen i Sverige, precis som kvinnor blivit länge för bröstcancer. Det kommer att rädda liv och minska lidandet hos både drabbade och anhöriga.

Det är 40 år sen som allmän screening för bröstcancer infördes. Under de här årtiondena så har tusentals kvinnor sluppit dö i förtid. Det finns flera studier som visar på att man minskat dödligheten på mellan 20 och 40% enbart via att kalla kvinnor till mammografi.

Idag är prostatacancer den vanligaste cancerformen i Sverige. Varje dag får fler 25 män veta att de har prostatacancer. 2015 var det 10 440 män som fick diagnosen, 2 400 som dog av det. Sammanlagt rör det sig om ca 100 000 män som har det i Sverige. I Kronobergs län upptäcktes det 283 fall 2016 och 50 personer dog samma år av prostatacancer. I många fall i onödan, eftersom prostatacancer i hög grad ger symptom först när det det är försent.

Så här långt har vetenskapen varit relativt överens om att en screening av alla män har varit att ta i för mycket, eftersom behandlingen har biverkningar, men nu börjar fler och fler läkare ändra åsikt.

Professor Jonas Hugosson, verksam vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, är en av flera specialister som ifrågasätter inställningen. I en intervju i DN tidigare i år, så säger han att inställningen är för fyrkantig och storebrorsaktig. Han konstaterar att det finns för- och nackdelar med allt och att det blir vissa som blir impotenta av behandling i onödan, samtidigt som man räddar livet på en annan person.

Hans uppfattning är att man måste informera och upplysa om vad det är man ger sig in på, men att patienten själv måste få möjligheten att fatta beslutet.

För Vänsterpartiet är det även en fråga om jämlikhet, eftersom de som främst testar sig är välutbildade män i storstäderna. Det är samma mönster man känner igen från andra typer av sjukdomar. De som är välutbildade, och ofta friskast, är de som har tillgång till regelbundna hälsokontroller. Män med lägre utbildning och som bor på landsbygden får aldrig samma möjlighet.

Dessutom skiljer det mycket mellan landsting hur man testar. I vissa glesbygdslän ligger siffran på 15 procent medan det i vissa storstäder ligger på över 50. Kronoberg ligger de senaste åren på runt 18%, vilket är en alldeles för låg siffra!

Vänsterpartiet Region Kronoberg tycker det är dags för att börja med avgiftsfri screening för alla män i Kronoberg från de fyller 50 år.

Innan det är planerat och går att genomföra praktiskt, så borde Region Kronoberg omgående skicka ut information och ett erbjudande till alla män i lämplig ålder om PSA-test och att det kan rädda liv, precis som man är på väg att göra i Skåne.

Jerker Nilsson Vänsterpartiet, regionkandidat

Kopiera länk