Uncategorized

Från regionfullmäktige den 25 mars

Jerker Nilsson var på Regionfullmäktige den 25 mars i Växjö, där den stora frågan var hur regionbildningarna ska se ut i framtiden och om Kronoberg ska söka samarbete med Skåne eller bilda en gemensam region med de övriga Småländska länen, Blekinge och eventuellt Östergötland.

Jag var på regionfullmäktige den 25 mars som ersättare, och det var en rätt långdragen, men ändå rätt intressant, diskussion kring regionfrågan. Det vill säga om Kronobergs län ska gå tillsammans med Skåne, försöka jobba för en gemensam region med övriga småländska län och Blekinge, samt även eventuellt Östergötland.

Carin Högstedt höll ett oerhört bra anförande , där hon tydligt tog ställning för en sammanhållen småländsk region.

Det var ett intressant fullmäktige, men det är fortfarande märkligt att man inte vill renodla den Småländska regionen. Oddsen att Skåne ska känna för att göra reklam för Kronobergs län känns små och inget säger att exempelvis redan inledda och välfungerande samarbeten ska sägas upp.

Skåne har redan sin syn mot Danmark och Köpenhamn, samt stora städer i Lund, Malmö och Helsingborg. Oddsen att Kronoberg med omnejd ska bli prioriterade är oerhört små, därför borde valet vara självklart.

Vad som händer i slutändan har ändå med regeringen och övriga regioners åsikter att göra, så vad för beslut som än tas i Kronoberg. Skåne kommer under våren att ta ett beslut och först då får vi se mer tydligt vilka alternativ som finns.

Regionförbundet Södra Smålands hemsida finns här och Vänsterpartiets program för Regionförbundet Södra Småland finns här.

Jerker Nilsson, ersättare för Vänsterpartiet i RegionfullmäktigeKopiera länk