debattartiklar

Moderat politik skapar otrygghet

(Replik på debattartikel i Smålänningen av moderaterna Henrik von Sydow och Anton Abele, införd 26 januari 2012)

Vi tror att oavsett politisk tillhörighet så håller vi alla med om att vi vill ha ökad trygghet i skolan. Det är tragiskt att det finns barn som inte känner sig säkra när de går till skolan. Ingen ska behöva känna utanförskap.

Men vi tror inte heller att den bästa lösningen skulle vara att ha lägre skåp eller fönster ut till korridoren. Den bästa lösningen på problem som dessa är personal som är på plats för att motverka just otryggheten.

Där kommer även den politiska delen in; Hur ska vi handskas med mobbing och skattesänkningar på en och samma gång? Vart går gränsen? Är det acceptabelt att Albin 9 år ska behöva vara rädd för att gå till skolan och bli knuffad av klasskompisar varje dag?
Eller är det värt att ta in lite extra skatt så att skolorna ska ha råd att anställa mer personal? Personligen så skulle jag gärna vilja betala lite extra skatt för barns trygghet i den svenska skolan-det är de värda.
Man vet också sen lång tid tillbaka att otrygghet och kriminalitet lätt får grogrund där det finns låg inkomst, arbetslöshet och högre bruk/missbruk av alkohol och att det anmäls mest våldsbrott där krogarna ligger täta. Ändå så går ofta moderater ut med att de vill ha längre öppettider på krogen.
Kommer man tillrätta med de sakerna så kommer man inte behöva skaffa fler poliser och sjukvården kommer att få betydligt mindre besök på akuten. Inte bara pengar, utan framförallt mänskligt lidande sparas.

Under moderaternas tid vid makten så har OECD visat statistik på att Sverige är ett av de länder där inkomstskillnaderna ökat mest. Den procent i Sverige som tjänar mest har fått 70 000 kronor var i ökade inkomster, samtidigt som den med lägst procent har blivit bestraffade via hårdare regler och lägre ersättningar.

LO-ekonomen Torbjörn Hållö gav tre exempel som skulle förbättra förutsättningarna på ett samhälle som ger mindre inkomstskillnader:

1. Förbättra A-kassan.
2. Trygga villkoren för skola, vård och omsorg
3. Satsa på aktiv arbetsmarknadspolitik.

Moderaterna har, sett över hela deras regeringstid, minskat på alla de områden som direkt- och indirekt påverkar hur trygga barn blir och hur bra barn får en möjlighet att må, eftersom deras mående styrs så mycket av hur deras föräldrar, skola och övriga vuxenvärlden mår.

Vi rekommenderar er båda att läsa Richard Wilkinson och Kate Pickets bok “Jämlikhetsanden”, som vetenskapligt prövat och med tydlig statistik visar att jämlika samhällen med ytterst få undantag är tryggare och bättre samhällen.

Med fortsatta moderat barn- och ungdomspolitik så kommer det att fortsätta mot otrygghet.

Lisa Sergeeva, Ordf Ung Vänster Kronoberg
Jerker Nilsson, Vice ordf Vänsterpartiet Älmhult

Kopiera länk