Prata om jobbet

Vänsterpartiet vill lyssna på hur situationen är för anställda

Vänsterpartiet startar idag, den 1 november, en kampanj om villkoren i arbetslivet. Vi börjar med en diskussion om hur arbetsvillkoren ser ut och hur det påverkar både oss själva och samhället. Den första delen av kampanjen kommer vi främst att lyssna till människors berättelser och problembeskrivningar. Därför lanserar vi kampanjsajten prataomjobbet.se där alla kan dela med sig av sina upplevelser från arbetslivet.

Vänsterpartiet i Älmhult kommer att ge sig ut för att besöka så många arbetsplatser och anställda som möjligt, så långt vårt lokala partis ekonomi tål det. Främst blir det kommunalt anställda inom skola, barnomsorg och äldreomsorg, eftersom de har varit så hårt utsatta den senaste tiden. Men vi är självfallet även intresserade av att besöka privatanställda också. För det är verkligen alla typ av anställda vi vill nå ut till. Bjud gärna in oss till din arbetsplats eller hör av er via internet eller telefon! Vi är redan inbokade på flera förskolor.

Det går även att höra av sig direkt till mig med mail, SMS eller ett telefonsamtal, om hur din jobbsituation ser ut eller har sett ut, om du är utan jobb nu. Alla som vill får vara anonyma!

Vänsterpartiet vill utmana regeringens arbetslinje som kan sammanfattas med att fler jobb bara kan skapas om löner och anställningsvillkor blir sämre. Fler jobb skapas inte genom sämre löner och arbetsvillkor, utan genom en väl fungerande samhällsekonomi där vi investerar i hållbar industriproduktion, infrastruktur, bostäder och en bra välfärd. Löner, arbetsvillkor och arbetsmiljö måste bli bättre om vårt samhälle ska vara ekonomiskt och socialt hållbart.

I valrörelsen 2014 vill vi vara det parti som tydligast driver frågor som påverkar vardagen på jobbet för alla; från den relativt välavlönade tjänstemannen med fast anställning till timvikarier, bemanningsanställda och lastbilschaufförer.

Vi tror inte på den motsättning mellan grupper som alliansens politik gör allt för att underblåsa. De allra flesta, arbetare, tjänstemän, arbetslösa och sjukskrivna har gemensamma intressen av trygga anställningsformer, bra trygghetssystem och starka fackföreningar.

Vi vill också visa att det inte är utländska arbetare som hotar löner och arbetstillfällen i Sverige. Istället är problemet att utländska arbetare blir utnyttjade som lågavlönad, rättslös arbetskraft. Det går att ändra på genom politiska beslut i EU och här hemma i Sverige.

Fram till valet kommer Vänsterpartiet fortsätta att diskutera arbetslivets villkor. I vår rikstäckande kampanj Vi är människor inte maskiner kommer vi att synliggöra den ökade otryggheten och stressen. Vi ska ge röst åt lönearbetare i alla yrken och branscher. Och vi ska utveckla och presentera våra alternativ och visioner för ett mänskligt och värdigt arbetsliv. Ingen ska kunna undgå att det faktiskt finns ett arbetarparti att rösta på i valet 2014.

Jerker Nilsson, ordf Vänsterpartiet Älmhult
[email protected], Tel 073 – 698 90 72

Kopiera länk